sâmbătă, 13 octombrie 2012

Calitatile unui profesor

Cand mi-am inceput meseria mi-am zis ca vreau sa fiu un profesor bun. Am facut mereu ceea ce am crezut eu ca e bine ca sa imi ating acest tel, am incercat mereu sa ma perfectionez si sa ma apropii de copii dar in acelasi timp sa le fiu si un dascal bun. 
Care sa fie oare calitatile unui profesor bun?
Am gasit de curand un mic citat intr-un dictionar un paragraf care mi-a placut tare mult si vreau sa il impartasesc cu voi:

"Nu-ți plac, desigur, profesorii care te pun la muncă și te controlează. E o datorie a lor, de conștiință. Cultura crește doar din munca stăruitoare și chibzuință, niciodată din opinteli răzlețe sau din trândăveală. Există o disciplină a muncii, care trebuie respectată, fără ea, orice străduință rămânând stearpă.

Nu-ți judeca aspru nici profesorii cărora le zici "răi". Nu sunt răi, ci doar severi, autoritari. Îi vei judeca mai drept. Severitatea lor e aparentă. Adevăratul chip pe care îi ascunde ea, îl fac iubirea și interesul pe care ți le poartă. Ești profund greșit când îi acuzi de ură. Cum te-ar putea urî cel care îți dăruiește, zi de zi, tot ce are mai bun, mai de preț în el? Întreabă-te, mai curând dacă ești vrednic să primești ceea ce se străduiește el să-ți dea. Iar dacă nu ești, încearcă să fii. Profesorii nu-ți vor mai părea, atunci, răi, ci buni și drepți.


Începe să fii sever cu tine însuți, ca să ajungi și tu într-o zi, bun și drept ca dânșii, pentru tine și pentru alții."

Aurel Tita si Tilica Dancau - Mic indreptar de OMENIE, pentru elevi, parinti si educatori,  Editura Lutetia, 1947

Voi ce credeti? E adevarat ceea ce le adreseaza autorii elevilor si studentilor?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hits