vineri, 16 februarie 2018

Cărți de Keri Smith

Helău fete cochete!
Azi voi vorbi despre cărți și nu orice fel de cărți ci despre cărți interactive (dacă pot să le numesc așa) pentru adulți (și nu numai).


Este vorba despre cărțile lui Keri Smith. Keri Smith este o artistă și o autoare din Canada. Ca artist se concentrează pe ceea ce Umberto Eco a numit „Open works”, mai pe românește opere de artă care sunt create de autor, respectiv cititor. Practic ideea e să transformi cartea ei pe într-o operă de artă, creată de tine, ca cititor. Cum? Păi cărțile au anumite instrucțiuni pe care le puteți urma, sau nu, după cum vă imaginați voi.
Cea mai cunoscută carte este Wreck this Journal, pe care îl găsiți și în limba română în librăi, Jurnalul meu trăznit, și care a fost prima carte pe care am primit-o de la ea, după care m-am îndrăgostit de idee și mi-am cumpărat mai multe cărți de Keri Smith despre care vă voi vorbi în cele ce urmează. 



O să vă vorbesc mai întâi despre cărțile de care încă nu m-am apucat dar de care abia aștept să mă apuc:
The Imaginary world of (Lumea imaginară a lui..) este o carte care te ajută să îți creezi o lume imaginară. Conține instrucțiuni de genul: creează o hartă, desenează o stradă, creează legi, care este moneda folosită și alte lucruri care îți pun imaginația la contribuție pentru a crea lumea ta imaginară;
Finish this book (Termină această carte) bineînțeles trebuie să termini povestea din această carte, care are anumite părți lipsă. Tu alegi ce se întâmplă în povestea din carte, intriga, cum se termină povestea și bineînțeles totul într-un mod foarte creativ;
This is not a book (Aceasta nu este o carte) practic, trebuie să deghizezi această carte ca să nu pară o carte, oferind indicații haioase despre cum să faci din paginile cărții în suveniruri, liste, desene etc.


How to be an explorer of the world (Cum să fii un explorator al lumii în care trăiești) este singura pe  care o dețin în limba română și care te îndeamnă să ieși din casă și să explorezi lumea în care trăiești și cred că ar fi un super jurnal de călătorie, una dintre cerințe fiind să te pierzi pe străzile orașului și să faci poze în locurile noi în care ai ajuns. Abia aștept să plec în noua mea aventură.


 Și cea mai cunoscută carte și preferata mea Wreck this Journal (Jurnalul meu trăznit) pe care îl am și în varianta travel size, care are un motto foarte interesant „a crea înseamnă a distruge” iar avertismentul cărții spune așa: „În timpul utilizării acestei cărți te vei murdări. S-ar putea să fii complet acoperit de vopsea și de multe alte substanțe, unele chiar neobișnuite. Te vei uda, vei fi pus să faci lucruri despre care vei avea nelămuriri. S-ar putea să te întristezi când îți vei aminti starea perfectă în care se afla cartea. Vei descoperi distrugerea creativă peste tot în jurul tău și vei începe să trăiești din ce în ce mai nechibzuit”. Îmi place mult deoarece cred că acest jurnal este predestinat oamenilor care mine care nu îndoaie paginile unei cărți și care sunt perfecționiști. Unele din instrucțiunele cărții sună cam așa: Colorează toata pagina asta; Presează frunze și alte obiecte găsite; Ridică jurnalul fără să-ți folosești mâinile; Fă un lanț din hârtie; Umple pagina asta când ești foarte nervos; Ilustrează trecerea timpului;Pagina asta e rezervată amprentelor sau urmelor de degete. Murdărește-ți mâinile și apasă; Mâzgălește sălbatic, violent, nesăbuit. Eh? Ce ziceți?
Vă las în continuare câteva poze din creațiile (paginile) mele preferate.






Ce ziceți? V-ar tenta una dintre aceste cărți creative?







11 comentarii:

  1. Hmm, nu am mai auzit de aceasta autoare. Par interesante creatiile ei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce faine-s ultimile pagini. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am mai auzit de Keri Smith dar se pare că stilul ei nu este tocmai pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am auzit de aceste de si mai ales de astfel de carti. Interesat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am auzit, plâng, de această autoare și chiar îmi pare rău. Mă documentez și eu după ce am citit aici și chiar vreau să o cercetez!

    Sunt tare interesante cărțile prezentate :3

    RăspundețiȘtergere
  6. Un concept interesant. Cred ca mi-ar placea si mie una dintre cartile ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wreck this Journal e cea mai cunoscuta si cea mai faina. Iti recomand varianta in limba romana in caz de nu iti place sa nu dai prea multi bani pe ea.

      Ștergere
  7. Mi-e greu sa raspund, nu cred ca m-ar tenta, pe mine ma enerveaza lucrurile destinate copiiilor. A stiut Dumnezeu de ce nu mi-a dat niciunul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) ai fost simpatica. Nu stiu cat e pentru copii, cred ca e mai mult pentru adolescenti si adulti, dar nu poate sa placa tuturor, ar fi imposibil :)

      Ștergere

Hits