miercuri, 21 martie 2018

De ce am avut nevoie de certificat energetic?

Când ai mei părinți au devenit proprietarii apartamentului în care locuiam nu exista nici măcar ideea de termopane sau centrală de apartament. Deci când am apărut eu în peisaj, iernile mergea radiatorul aproape non-stop în camera mea deși blocul era nou, construit din cărămidă, deci în teorie nu trebuia să mă treacă căldurile nici să fac țurțuri la năsuc.
Când am crescut ceva mai mare am înțeles că nu există decât două feluri de a măsura căldura în apartament: cald de-ți dai duhul și frig de nu știi ce-i cu tine. Problema era că situația nu își avea rezolvare, cel puțin nu atunci. Iarna caloriferul electric nu făcea față decât într-o mică măsură deoarece nu puteai să îl dai la maxim ca să nu consumi curent. Îmi amintesc că aveam biroul în fața geamului și datorită geamului care era „închis etanș” îmi înghețau mâinile pe stilou. Nu era vina nimănui că geamul era cum era și căldura, la fel ca și apa caldă, era cu program. Dacă era vară și deschideai gemul, fiind la stradă și trecând camioane, cât băteai de două ori din palme casa era plină de praf de nici nu puteai să respiri, așa că îți faceai un evantai din hârtie, cum ai învățat la școală la lucru manual și așteptai să vină seara că poate, poate s-o mai răcori.
Anii au trecut și a apărut în viața mea ventilatorul de la care mă certam cu ai mei în zilele călduroase de vară. Iar iarna caloriferul electric statea dat la maxim, cel putin noaptea (deși ai mei nu știau). Eram împăcată cu ideea că așa stă situația dar ce să vezi? S-au inventat termopanele! Vedeam cum încet, încet vecinii își puneau termopane numai eu rămâneam fără. Din nou, nu eram mulumită cu situația în care mă aflam. Înțelegeam că aceste geamuri inovatoare erau prea scumpe dar nu înțelegeam de ce eu nu am parte de ele. A mai trecut ceva timp și au apărut și centralele de apartament. Aceeași situație. Alții de ce au și eu nu am?
Auzisem eu la un moment dat că primăria izolează blocurile de la stradă. Îmi zic: ce idee bună! Așa o să aibă și blocurile aceeași culoare și nu o să mai fie peticite de cum au avut locatarii bani să pună polistiren p-afară. Toate blocurile de lângă blocul nostru erau deja izolate. Abia așteptam să îl izoleze și pe al nostru. Dar, ce să vezi? Când să ajungă și la noi au rămas fără fonduri. Și uite așa într-o zi când coboram linșitită pe casa scării am văzut cum vecinii de la partier pun polistiren pe casa scării ca nu cumva să își facă deranj în apartament și să nu mânânce câțiva centimetrii din mărimea camerei. Deja începeam să mă înfurii. Toți făceau tot felul de modernizări și eu încă mă chinuiam cu nenorocitul ala de calorifer și cu ventialtorul. Eram hotărâtă să vorbesc cu ai mei. Trebuia să facem ceva că nu se mai putea, iarba era mai verde pe partea cealaltă a gardului și oaia veciunului era mai grasă, nu puteam să mai accept așa ceva. După multă muncă de convingere îi convinsesm pe ai mei. Urma să le facem pe toate o dată: termopane, centrală și izolație. Era sfârșit de toamnă și mi se părea o idee bună să le facem pe toate o dată. Ce se putea întâmpla? În sfârșit iarba avea să fie la fel de verde ca în curtea vecinului.
Cât ai zice pește m-am trezit cu șantier în casă. Dacă înainte vuia vântul pe la geamuri, acum nu aveam geamuri. Nu aveam nici măcar unde să mă duc să mă schimb fără să mă vadă nimeni. Pe la geamuri muncitori, prin casă muncitori, mobilă în mijlocul casei, dormi și tu cum poți pe unde poți. Nu mai pun la socoteală bâzâitul infernal, bonus în prețul de instalare a centralei. Ajunsesem să mă simt bine în locul care de obicei era stresant: la muncă. Era liniște și cald și nu mă pândea nimeni pe la geam. Se apropia Crăciunul iar eu încă aveam șantier în casă. Deja îmi imaginam toată casa întoarsă cu susul în jos și bradul în mijlocul nebuniei. Cu ceva noroc șantierul s-a închis înainte de Crăciun. Eram așa fericită. Totul revenise la normal.
Acum, după mulți ani, când eu m-am mutat departe de casă iar ai mei la țără, ne-am hotărât să închiriem apartamentul, însă din 2011 nu mai poți face acest lucru dacă nu deții un certificat energeticcare nu este același lucru cu un audit energetic, lucru pe care l-am aflat mai târziu.

De ce am avut nevoie de certificat energetic? 


Certificatul energetic duce la determinarea corectă a prețului locuinței în sensul că, prețul apartamentuelor dintr-un bloc cu o nota energetică mai mare va crește întrucat este mai ușor de întreținut, în detrimentul celor cu o eficiența energetică redusă. Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului de construcție – instalații aferente (stabilite printr-un audit energetic), certificatul energetic încadrează clădirea în clase de performanță energetică, acordând locuinței o nota energetică care oferă proprietarului și chiriașului informații privind consumul real de energie, deci la cât se ridică cheltuielile lunare de întreținere și câti bani va avea de cheltuit chiriașul pentru a aduce locuința la parametri optimi. Astfel la închiriere clientul va afla câta energie se consuma anual pe metrul pătrat de spatiu util și decide astfel daca va alege o cladire de clasa A, eficientă energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficiență redusă.


Am aflat astfel că apartamentul nostru, cu toate îmbunătățirile se încadrează în clasa B de eficență energetică lucru care ne-a bucurat pentru că nu am dat bani pe îmbunătățiri degeaba.

Cât costă un certificat energetic?

  • apartament 1 cameră (garsonieră): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • casă/vilă, spații comerciale sau alte destinatii: negociabil în functie de suprafață și complexitate.

Acte necesare pentru obținerea unui certificat energetic în București

  • Pentru apartamentele de locuit: o copie după schița apartamentului (din actele cadastrale) iar pentru alte construcții sunt necesare planurile de arhitectură ale fiecarui nivel al imobilului. De asemenea, trebuie să precizați anul construcției imobilului.
  • Pentru clădirile care se construiesc, cu ocazia întocmirii certificatului energetic necesar la recepția lucrărilor, sunt necesare urmatoarele acte: planurile de arhitectură ale fiecarui nivel al imobilului; memoriul de arhitectură, parte componentă a proiectului de arhitectură. 

Dacă vreți să vindeți sau să închiriați sau să aflați dacă este necesar să aduceți îmbunătățiri casei sau apartamentului nu uitați că aveți nevoie de certificat energetic. 








Acest articol fost scris pentru Spring SuperBlog 2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hits