sâmbătă, 3 martie 2018

Undeva unde nu am mai fost

E martie, dimineața devreme, e soare dar e frig și mă simt puțin deprimata, îmi doresc să fie cald. Mă așez la la birou, iau jurnalul în care îmi notez tot ce am de făcut în ziua respectivă - da sunt o uitucă, dacă nu îmi notez uit - și privirea îmi cade pe rezoluțiile făcute pentru noul an: „De ziua ta, când împlinești 30 de ani, mergi undeva unde nu ai mai fost”. Realizez că ziua mea e luna viitoare iar eu nu am niciun plan pentru împlinirea acestei rezoluții. Deschid laptopul și caut circuite Christian Tour.
Încep să îmi clătesc ochii cu toate circuitele pe care le au. Oh! Cât de multe locuri aș putea vizita! Dar, trebuie să fie neapărat undeva unde nu am mai fost. Răsfoiesc jurnalul până ziua prezentă, iau un pix în mână și îmi zic: „Trebuie să îmi fac un top trei. Top trei circuite în care aș pleca și mâine dacă aș putea. Trebuie să îmi notez și ce aș putea face, ce aș putea vizita, ce aș mânca. Unde aș putea să merg, undeva unde nu mai fost, acum când se apropie o zi de naștere atât de importanta?


Scriu cu pixul roșu în caiet, ca titlu: TOP 3 LOCURI ÎN CARE NU AM MAI FOST

3. Farmecul Urbaniei

E aproape, în Italia, nu trebuie să zbor prea mult, asta e bine. 
Roma este orașul operelor de artă și al monumentelor, dar este și orașul în care pot mânca cea mai delicioasă pizza și cea mai traznită combinație de gelato! Pot încerca înghețata cu ricotta sau cu migdale și smochine… 
Ziua 1 
De cum ajung pot vedea: Santa Maria Maggiore, San Pietro in Vincoli, Colosseumul, Columna lui Traian, Piața Venetia, Capitoliul și Pantheonul deși voi fi obosită.
Ziua 2: 
Roma – Vatican – Tivoli
După un mic dejun italienesc: 
capucinno, alături de un croasant și fette biscotatte cu Nutella voi vizita Vaticanul, cel mai mic stat din lume, condus de Papă, Bazilica Sfântul Petru unde pot vedea și faimoasa Capelă Sixtină.

Mi-ar place să găsesc un loc unde să pot mânca carpaccio de caracatiţă.
Ziua 3: 
Roma – Narni – Terni – Perugia

Pot vedea: capitala regiunii Umbria, iar în drum pot vizita orașul antic fortificat Narni unde pot admira Catedrala, Biserica Sf. Francisc, ridicată în secolul al VIII-lea, Palatul dei Priori situat în piața medievală cu același nume. În acest pătrat se găsește și Primăria construită în 1273 prin unirea a trei turnuri. Deja îmi imaginez câtă înghețată aș putea mânca plimbându-mă prin acest oraș fortificat. Apoi în orașul Terni, oraș întemeiat de umbri prin secolul VII î.Hr. pot admira pe rând: Porta Sant Angelo, Basilica di San Francesco și Basilica di San Pietro. În apropierea orașului se află „Cascata delle Marmore" (165 m), cea mai mare cascadă din Europa. De mâncat ce mânânc? Lasagna!
Ziua 4: Perugia
Perugia, capitala regiunii Umbria, centru antic Etrusc. Explorând orașul, pot vedea Palazzo dei Priori, una dintre cele mai frumoase și vizitate clădiri din Italia. Mă îndrept spre Rocca Paolina sau Cetatea orașului Perugia, care a fost construita între anii 1540 si 1543, la ordinul Papei al III-lea. După amiază, am ocazia să văd Fontana Maggiore, o Poartă Etruscă ce datează din secolul al III-lea î. Hr., Catedrala și Muzeul Catedralei.
Perugina, este un brand istoric al produselor de patiserie italiene. Compania de produse alimentare, specializată în producția de ciocolată și producția și vânzarea de produse de patiserie, a fost fondată în Perugia în anul 1907. Deci nu pot pleca de aici fără să mă înfrupt din „Bacio Perugina”, o coajă de ciocolată neagră, cu umplutura moale de miez de alune și alune crocante.
Ziua 5: Assisi – Spello – Spoleto
Assisi orașul Sfântului Francisc, un oraș-cetate ridicat pe partea de vest a muntelui Monte Sabasio. Admir Sanctuarul Santa Maria degli Angeli, Basilica San Francis mă plimb prin centrul istoric medieval al orașului. În Spello, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din Italia, pot face poze în Piazza della Liberta, unde se mai afla Teatro Romano (secolul I), și Muzeul Arheologic, în Piazza della Fontana, unde se află Biserica Sant'Ansano. Lângă această biserică se află Arco di Druso, un arc roman care se deschide înspre Piazza del Mercato, locul unde se înalța în trecut vechiul forum roman. Îmi continui plimbarea pe langa Palazzo Comunale, până ajung în Piazza Campallo. Străduța aceasta oferă o superbă priveliște asupra ținutului umbrian, dar și asupra celei mai faimoase atracții din Spoleto, impunatorul Ponte delle Torri. La sfârșit Catedrala din Spoleto care dăinuie de peste opt veacuri pe aceste meleaguri.
În drumul meu sper să pot servi un tiramisu ca la mama lui acasă.
Ziua 6Citta di Castelo – Gubbio
Vizitez Citta di Castelo, oraș în mare parte construit din cărămidă și pot vedea Catedrala, Palazzo Comunale, un turn înalt subțire - Torre Comunale dar și Pinacoteca Comunale.
În orașul Gubbio vizitez Catedrala, Palatul Ducal, Palatul Căpitanului și Palazzo dei Consoli.
Mânânc  „baggiana", o supă de fasole, roșii și busuioc însoțită de „tigella”.
Ziua 7. Perugia – Todi – Orvieto – Roma
Mă întorc la Roma prin orașul Todi, unde voi admira Catedrala, Piața Poporului, Palatul Prior, și Biserica Santa Maria della Consolazione, și prin orașul Orvieto, unde voi vizita Catedrala gotică,
Savurez un panino con salami sau prosciutto crudo și brânzeturi, acompaniat de măsline și un vin bătrân italienesc.
Ziua 8
Cu multe amintiri frumoase, aparatul plin de poze dar și obosită de atâta vizitat mă întorc acasă.




2. Iordania Experience
Aici am nevoie de viză, dar nu va fi un impediment.
Ziua 1
Plec din București. Zborul va fi unul lung.
Ziua 2
Iau cina la hotel, probabil o supă de linte. Voi fi prea obosită să mai fac altceva.
Ziua 3
Amman – Jerash – Ajloun

În orașul Amman vizitez Citadela, apoi merg în orașul Jerash unde vizitez cel mai bine conservat oraș roman, Decapolis. Admir Oval Plaza, Templul lui Zeus, Teatrul de Sud și cel de Nord și catedrala din Sf. Teodor. În  orașul Ajloun, voi vedea fortăreața medievală Qala at el-Rabbad, construită acum aproape un veac.
Ziua 4: Amman – Muntele Nebo – Madaba – Petra
Merg către orașul Petra, străbătând Autostrada Regelui, văd Muntele Nebo, unde se crede că este îngropat Moise. În „Orașul Mozaicului” - Madaba, principala atracție este Biserica Greco – Ordodoxă Sf. Gheorghe și harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței.
Ziua 5: Petra – Mica Petra – Wadi Rum
Orașul Petra este faimoasa capitala a regatului Nabateenilor, a cărui populaţie a dispărut misterios.
Aici pot vizita Mormântul Obelisc, și dacă străbat îngustul canion Siq ajung la cel mai impresionant monument din zonă, Tezaurul, mai exact mormântul maiestuos al Regelui Aretas al III-lea.
Ziua 6: Wadi Rum – Aqaba
Wadi Rum este supranumit de localnici Valea Lunii, unde o să mă plimbm prin deșert cu o mașină de teren și voi bea ceai proaspăt și aromat. După aventura în deșert voi merge în orșul Aqaba, aflat în însoritul golf al Mării Roșii, unde mă voi bucura de clima blândă.
Ziua 7Aqaba – Marea Moarta
Sper să mă pot înfrupta din mâncarea tradiționalp a Iordaniei, Mensaf, o rețetă beduină consistentă, foarte gustoasă care are la bază carne de oaie cu os, orez și iaurt gros de capră însoțită de „lemon mint”, un suc de lămâie cu mentă, foarte răcoritor sau un suc de rodie proaspăt într-una dintre stațiunile de lângă Marea Moartă.

Ziua 8: Marea Moarta – El-Maghtas – Amman
Program de plajă și vizitarea orașului 
El-Maghtas locul unde a fost botezat Iisus Hristos în râul Iordan.

Ziua 9: Acasă
Ajung frântă de oboseală, dar plină de spiritualitate, acasă.



1. Japonia – Ţara Soarelui Răsare
E departe, am nevoie de viză, dar de când îmi doresc să văd Geishe în realitate, un meci de sumo și să învăț arta împăturirii hârtiei (origami) de la un adevărat maestru! Eh, aici e aici, dacă în Italia și Iordania am dorit să urmez circuitul întru totul pentru a mă putea bucura de toate muzeele și priveliștile pe care Italia și Iordania mi le-ar putea oferi, eu din Japonia nu plec plec până nu realizez ce mi-am propus.
Ziua 1: Plecare din București
În aeroport, pregătită pentru noua aventură.
Ziua 2: Tokyo
Ajung în Tokyo mult prea obosită. Dorm bine la hotel.
Ziua 3: 
Tokyo
După ce vizitez capitala Japoniei plimbându-mă prin centrul vechi al metropolei și vizitând Templul Asakusa Kannon, și gradina Palatului Imperial din Tokyo, unde sper că voi vedea flori de cireș, urc la ultimul etaj al clădirii Tokyo Metropolitan Government pentru a face poze superbe cu panorama orașului, mă grăbesc să ajung la un meci de sumo în Ryogoku.
Seara la hotel sper să gasesc ramen.

Ziua 4: 
Tokyo – Nikko – Tokyo
În orașul Nikko vizitez Complex Toshogu și cascadele Kegonno-taki unde mă pot plimba pe malul lacului Chuzenji-ko și dacă tot sunt pe lângă apă m-aș delecta cu niște sushi.
Ziua 5: Tokyo – Hakone – Kyoto
Din Parcul National Fuji - Hakone -Izu voi lua telecabina până în vârful muntelui Komagatake de unde voi admira nenumărate lanțuri muntoase și mă voi plimba cu barca pe lacul Lacul Ashi.
După o astfel de plimbare voi avea pofta de mâncare. Vreau orez cu pui și voi avea loc și de desert, o înghețată coaptă.
Ziua 6:  Kyoto
Azi voi vizita câteva temple Templul Kiyomizu-dera (Templul Apei Pure), Templul Kinkaku-ji (Templul Pavilionului de Aur), Templul Tenryu-ji (Templul Dragonului Ceresc) și mă voi plimba prin oraș cumpărând mici amintiri pentru cei dragi.
Ziua 7:  Kyoto
Voi alerga toată ziua după gheise sau maiko (gheisa junioara) prin gărdinile înverzite cu miros de flori de cireș, voi sta într-un templu de bambus, voi participa la o ceremonie a ceaiului și voi căuta în oraș un maestru origami care să mă învețe să fac o girafă și un urs panda din hârtie.
Ziua 8: Kyoto – Nara – Osaka
În orașul Nara sunt multe de vizitat, cum ar fi Todai-ji (Marele Templu Răsăritean), Altarul Kasuga,  Kasuga Taisha, dar punctul culminant va fi  Parcul din Nara, deschis în anul 1880, unde căprioarele și cerbii se plimbă nestingheriți printre oameni. În Osaka vizitez cartierul Dotonbori unde mă voi înfrupta din toate bunătățile gastronomiei japoneze: Okonomiyaki un fel de clătită japoneză, Teppanyaki grătar japonez și noodles.
Ziua 9: Plecare spre casă din Osaka

Să văd unde și cum îmi pun animăluțele făcute din hârtie ca să nu se strice.



Închid jurnalul mulțumită. Acum ca am notat tot ce pot vizita în locurile unde nu am mai fost dar îmi doresc să merg, nu îmi rămâne decât să îmi fac bagajul și să nu mai visez cu ochii deschiși, ci chiar să văd cu proprii mei ochi minunățiile pe care am visat să le văd.







Acest articol fost scris pentru Spring SuperBlog 2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hits