vineri, 25 martie 2022

Cum am economisit timp, ascultând cărți cu Voxa

Vouă vă place să citiți? Mie îmi place să citesc, ceea ce nu ar trebui să vă mire. Am terminat litere și am citit atât de multe cărți că nu le mai țin minte numărul. În facultate căram câte 3-4 cărți în ghiozdan să citesc în pauza dintre cursuri în funcție de starea pe care o aveam. Da, să zicem, că eram o tocilară. De fapt nu știu cât de tocilară eram pur și simplu îmi plăcea să citesc. Și acum îmi place să citesc și cred că mereu o să îmi placă să citesc. Îmi place mirosul de cărți noi sau vechi. Mirosul de bibliotecă, liniștea din bibliotecă.

Cititul mi-a dezvoltat imaginația, m-a învățat lucruri noi, m-a făcut să visez cu ochii deschiși la povești de dragoste, prințese și zâne. Am citit cărți care m-au făcut să plâng, sau care m-au făcut să râd. Cărți care m-au ajutat să mă dezvolt spiritual sau psihic.
În același timp a căra cel puțin o carte în ghiozdan sau valiză e destul de complicat. O carte îngreunează bagajul cu cel puțin 300g ca să nu mai vorbesc de trei sau patru cărți. Ca primă soluție pentru această problemă mi-am cumpărat un Kindle. Sute de cărți într-un singur device pe care îl pot căra peste tot. Totuși uneori mă dureau ochii de la lumina ecranului.
O dată cu terminarea facultății și intrarea în câmpul muncii nu am mai avut timpul necesar să citesc cât de mult mi-aș fi dorit. Începeam o care de mai multe ori dar nu reușeam să o citesc până la capăt. Și dacă reușeam, lucrul acesta se întâmpla într-o perioadă lungă de timp. M-am întristat, însă nu aveam cum de unde să cumpăr mai mult timp.
Luna trecută o prietenă bună m-a întrebat de ce nu încerc să ascult o carte audio. Inițial am refuzat-o politicos spunându-i că nu e același lucru. Însă, zilele aceasta m-am hotărât să încerc gratuit, timp de 15 zile, aplicația Voxa.ro 


Voxa este prima aplicație de e-books și audiobooks în limba română, cu peste 420 de cărți audio și peste 4400 de cărți în format electronic, aplicația fiind disponibilă atât pentru iOS cât și pentru Android.
Dintre toate cărțile audio disponibile, am ales să ascult Micul Prinț scrisă de Antoine de Saint-Exupery. O carte ce am îndrăgit-o din copilărie, când mama mi-a citit-o cu drag, deși nu înțelegeam tot ce se întâmpla. O carte ce am studiat-o la facultate, unde am analizat-o pe toate părțile, lucru care m-a făcut să îmi placă și mai mult.

Aș vrea să nu vă povestesc chiar toată cartea, în ideea că poate că vă voi convinge să o citiți și voi sau să o ascultați pe Voxa.ro, așa că iată câteva idei principale:

  • Povestitorul din „Micul Prinț” este un pilot ce aterizează cu avionul care s-a defectat în deșertul Sahara. În timp ce încearcă să repare avionul, să găsească apă și mâncare, lângă el apare un băiețel, care îi cere să-i deseneze o oaie.
  • Pilotul află că acest băiețel este un prinț și provine din îndepărtatul Asteroid B-612, unde a părăsit un trandafir și trei vulcani.
  • Cea mai apreciată posesie a prințului era trandafirul, dar natura mereu schimbătoare a acestuia l-a obosit pe prinț. De aceea a decis să părăsească planeta.
  • Spre surprinderea lui floarea a fost foarte tristă când a aflat că o părăsește, dar l-a îndemnat să meargă mai departe.
În această carte Antoine de Saint Exupery scrie indirect despre problemele actuale, despre lipsa de iubire precum și despre singurătatea oamenilor. (Lucruri pe care nu le înțelesesem când am citit-o copil fiind).
Antoine de Saint-Exupery a fost la rândul său aviator, iar în 1935 s-a prăbușit cu avionul în deșertul Sahara. A supraviețuit accidentului și a dispărut în 1944 în timpul unui zbor pe care îl efectua deasupra Mediteranei. Nu este cunoscut destinul său final și cum a murit.

Deși dețin mai multe variante tipărite a acestei cărți atât în română cât și în franceză mi-a plăcut mult să o ascult în căști în timp ce m-am plimbat cu metroul de acasă spre muncă. A fost o deconectare perfectă cu o carte audio pe care o îndrăgesc, citită de glasul plăcut al Oanei Pelea. Chiar mi-a plăcut mult.
Mi-am ales deja alte două titluri pe care vreau să le ascult: The Napoleon Nothing Hill de G. K. Chesterton și Pacienta tăcută de Alex Michaelides.
Deși îmi place să citesc ținând o carte în mână, cred că audiobook-urile își vor face ușor, ușor loc în viața mea. De ce? Pentru că în timp ce asculți o carte poți să faci și altceva. Poți asculta audiobooks chiar și în locurile în care nu ai putea citi o carte. Ascultând o carte în timp ce conduci de exemplu îți dezvoltă abilitatea e a fi un bun ascultător și, în același timp, îți dezvolți abilitatea de multitasking.
De asemenea, Voxa.ro mă ajută să termin o carte mai repede, vă povesteam mai sus că nu am mai avut timp să citesc. Și ar mai fi și alte motive, dar acestea sunt cele care m-au făcut să cred că am nevoie de audiobooks în viața mea.

Voxa.ro are o gamă largă de cărți, de la cărți de dezvoltare personală, la cărți despre buisniss, meditație, literatură, pentru copii și young adults… Are de toate! Și e ca și cum ai avea o bibliotecă în buzunarul de la geacă.
Aveți 15 zile gratuite să încercați aplicația. Tot ce trebuie să faceți este să vă faceți un cont pe Voxa.ro, să descărcați aplicația și gata. Dacă vă place și după 15 zile, costul unui abonament este de 48 RON pe lună, iar acesta poate fi anulat oricând.

Dacă v-a fost dor de o carte bună, dar nu ați avut timp de ea, schimbați modul în care o citiți!


Andreea

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hits