miercuri, 23 martie 2022

Menstruație sustenabilă cu produsele Femi.Eko®

Când eram mică am fost învățată că menstruația e un lucru rușinos despre care nu trebuia să vorbesc. Femeile sunt „murdare” când sunt la menstruație și nu au voie să facă anumite activități. Unele dintre cele mai ciudate superstiții pe care le-am auzit au fost că dacă ești la menstruație nu ai voie să faci maioneză pentru că „se taie”, nu ai voie să mănânci murături, nu ai voie faci baie.

Un alt lucru pe care l-am învățat, este de faptul că e foarte rușinos să spui că „ești la menstruație” dar poți spune „sunt pe stop”, „au venit vecinii în vizită”, „a venit năluca” și tot felul de alte metafore. De asemenea, aș ține să vă anunț că nici expresia „sunt la ciclu” nu este neapărat corectă deoarece ciclul este acea perioadă de 28-31 de zile, iar menstruația (acea secreție vaginală) durează doar câteva zile.

Am avut nenorocul (ca să spun așa) ca mama mea să fie foarte pudică și oarecum nepregătită pentru prima mea menstruație. Când am avut prima menstruație cred că mama mea a fost mai șocată decât mine iar eu am aflat cu stupoare că mama mea nu folosea absorbante ci vată. Vată pe care mi-a oferit-o iar eu nici măcar nu știam cum să o așez sau să pun în chiloți (sau pe chiloți). În cele din urmă, am mers la magazin și mi-am cumpărat absorbante.
Amintindu-mi de această experiență cu mama mea consider că nici acum adolescentele nu sunt destul de informate despre menstruație, acest subiect fiind, din păcate, un subiect tabu chiar și în secolul XXI în România.
Gândindu-mă la adolescența mea, mereu aveam o teamă să nu mă pătez și nu făceam anumite activități, cum ar fi ora de sport, pentru că eram PE STOP, percepând această perioadă a lunii ca fiind un timp care mă oprea din a fi eu însămi.
Acum, matură fiind, am înțeles că lucrurile nu stau chiar așa. Menstruația este un lucru perfect normal pentru o femeie. Menstruația îți dă de știre că al tău corp, de femeie, este sănătos și este pregătit să susțină o sarcină. Ceea ce este un lucru minunat. Iar menstruația nu este deloc un lucru rușinos în condițiile în care aproximativ 26% din populația planetei are în prezent menstruație. Asta însemamnă aproape 800 de milioane de femei și tinere fete.

Metode alternative pentru menstruație


Cele mai răspândite metode de a ține sub control hemoragia fiziologică din timpul menstruației, în zilele noastre, sunt absorbantele (cele ce se lipesc pe chilot) și tampoanele (cele care se introduc în vagin). Însă cum lumea este în continuă schimbare, orientându-se spre sustenabilitate și spre o planetă mai curată, au apărut și metode alternative ce țin locul metodelor „obișnuite”.
Aceste alternative sunt: cupa menstruală care este una din cele mai noi inovații în acest domeniu, absorbante reutilizabile și chiloții menstruali.
Cei de la Femi.Eko® au variante pentru toate aceste metode alternative. Pentru mine cea mai potrivită metodă alternativă sunt chiloții menstruali și absorbantele reutilizabile. Pe site-ul lor puteți face testul Femi.Eko®  unde puteți afla care este metoda alternativă cea mai potrivită pentru voi.
Femi.Eko®  folosește tehnologia SilverClear absorbantele având patru straturi de material fiecare având scopul său așa cum puteți vedea în imaginile de mai jos.



Beneficiile metodelor alternative

Poate vă întrebați de ce sunt necesare aceste metode sustenabile de a ține sub control lichidul menstrual. În primul și în primul rând o femeie folosește aproximativ 17000 de absorbante/tampoane iar un pachet de tampoane convenționale conține echivalentul a 5 pungi de plastic. Tampoanele și absorbantele de unică folosință generează 200.000 de tone de deșeuri pe an. Imaginați-vă ce înseamnă acest lucru pentru mediu, ca să nu mai vorbim despre costuri.
Absorbantele reutilizabile se pot folosi timp de mai mult de doi ani, fără a avea senzația că pielea ta este lipită de adeziv și fără a avea mâncărimi sau iritații. Cele patru straturi ale absorbantelor reutilizabile includ fibră de bambus care absoarbe și reține umezeala departe de piele timp de până la 10 ore.
Absorbantele sunt disponibile în mărimile S și M, iar eu am utilizat mărimea M în primele zile și mărimea S în zilele următoare.
Chiloții menstruali au aceleași beneficii, reducând șansele de a vă păta pe pantalon, sunt fără cusături și vin în mai multe culori și mărimi, începând de la XS la 4XL.


Femi.Eko®  o abordare sustenabilă asupra menstruației


Folosind chiloții menstruali și absorbantele reutilizabile m-am putut bucura de orice fel de activitate, chiar și cele sportive, timp de 7-8h în primele zile ale menstruației, și până la 10h în următoarele zile când fluxul nu era atât de abundent, fără a schimba absorbantul sau chilotul și fără a mă păta. Mirosurile neplăcute au devenit o amintire deoarece materialele din care sunt fabricate nu sunt tratate cu substanțe chimice.

Femeia din ziua de azi este mai activă, mai puternică și poate face orice. Nimic nu o poate împiedica să facă tot ceea ce își dorește. #FARASTOP cu toată încrederea înainte.

Andreea

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hits